Fugle

Vinterfuglene kan ikke tage en ekstra trøje på og har brug for at blive fodret

Det er koldt at være fugl. Fugle er små dyr. Deres overflade er stor i forhold til deres volumen, og derfor afgiver de mere varme til luften omkring dem i forhold til deres vægt, end vi mennesker gør. Fugle kan ikke bare tage en ekstra trøje på. Når det er koldt, puster de sig op, så fjerdragten danner et isolerende luftlag. Alligevel skal de bruge meget energi på at holde deres krops temperatur oppe på 40-42 grader, som er normalt for en fugl. Derfor har fuglene brug for føde, der er rig på fedt, olie og kulhydrat – især her om vinteren, mens det er koldt – men også om efteråret, når de opbygger deres fedtreserver, og om foråret og sommeren, når de lægger æg og får unger.

Her midt på vinteren kan vi mennesker give fuglene en julegave ved at lægge foder ud til dem. Det er sjovt at holde øje med fuglene på foderbrættet og lære de forskellige fuglearter og deres vaner at kende. En fuglekikkert og en fuglebog kan give masser af ekstra viden om de enkelte arter og deres helt særlige biologi.

Havens vinterfugle er ikke kostforagtere, og har man et fuglebræt eller et træ uden for sit vindue, kan man glæde dem med en variation af menuer, som tiltrækker en variation af arter og samtidig er med til at reducere madspild en smule. Klassisk foder er brødkrummer og skorper eller lidt tør kage eller kiks. Men fuglene prikker også gerne i gamle æbler og pærer eller en kogt kartoffel med skræl, som er åbnet. Korn, nødder og frø gør altid lykke på foderbrættet eller i en foderautomat, og rigtig meget energi får fuglene, hvis det er blandet med fedt eller palmin.

Det er let selv at koge en fuglefoderfedtblanding. Sæt en snor i bunden af en beholder – for eksempel en dåse, en urtepotte eller et gammelt yoghurtbæger. Smelt palmin halvt i en gryde og sluk for varmen. Rør fuglefrø i palminen og hæld blandingen over i din beholder. Når din fuglefoderfedtblanding er størknet, kan den hænges omvendt op i et træ til glæde for vinterens vingede venner.

Det er en myte, at hvis man først er begyndt at fodre fugle om vinteren, skal man blive ved, til foråret kommer. Fuglene bevæger sig naturligt omkring og søger deres føde over et større område, og ingen fugle er afhængige af en enkelt fødekilde. Dog, ved at fodre fuglene gør man livet lettere for dem i en kold tid – og øger deres overlevelse, hvis vintervejret er hårdt. Og så er det en stor fornøjelse. Glædelig fuglejul.

 

Få mere at vide om fodring af fugle