Solsorten

Foråret begynder med folkesangeren

Danmarks mest almindelige fugl, solsorten, er for alvor begyndt på forårets første vers. Tøvejr og lyse timer efter sne og frost sætter sangen i gang overalt

En lille mildning og den sidder straks på sin sangpost. Efter adskillige tilløb i både januar og februar, hvor den næsten hviskede stroferne frem og sleb sit stemmebånd til, begynder solsorten i disse dage for alvor årets første sang.

Særligt om morgenen og igen i tusmørketimen vil den sorte drossel dominere lydbilledet i forårets tidlige fuglekor.
De næste uger vil sådan cirka 2,2 millioner solsortehanner indtage deres respektive scener og synge til ære for sådan cirka 2,2 millioner hunner.

Og sangen vil bære fugl i form af to-tre eller måske ligefrem fire kuld pr. par fra april til september.

Solsorten er Danmarks mest almindelige fugl viser fugletællinger, som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har lavet de seneste cirka 30 år. Den findes stort set overalt i landet.

Bogfinken er med 1,7 millioner par nummer to, mens sanglærken er på en tredjeplads over de mest almindelige danske ynglefugle. Der yngler cirka 1,4 millioner sanglærker i Danmark, skønnes det.
Historien om solsorten er historien om en sky skovfugl, der fandt ud af, at mennesket på mange måder er bedre end sit rygte, bare man underholder en smule med sang til gengæld for kost og logi.

For bare 125 år siden var solsorten i Danmark en fåtallig skovfugl. I dag har den næsten skiftet skoven ud med byerne og haverne.
Solsorten har de seneste to-tre årtier været i jævn fremgang, og fremgangen er næppe stoppet endnu.

Den sorte drossel er en generalist, og den er fantastisk god til at tilpasse sig levevilkårene i vores byer. Den vil dog helst være i gamle tilgroede haver med parkagtig karakter eller i villahaver med en varieret havenatur.
At flere og flere af Danmarks cirka 1,6 millioner haveejere hjælper solsorten ved at fodre den og ved at lave fuglebade, vil bidrage til at øge bestanden endnu mere.

I drosselvenlige danske bykvarterer er der konstateret bestandstætheder på op imod 340 par solsorte pr. kvadratkilometer.
Til sammenligning kan en vestjysk klitplantage kun byde på cirka 15 par solsorte pr. kvadratkilometer.

Den tidligere så sky skovdrossel er blevet forstædernes tillidsfulde folkesanger, ja, helt ind i centrum kan man høre den synge.

Og sangen er et kapitel for sig. Solsorten er en mester i at efterligne de lyde, den omgiver sig med.

For nogle år siden blev en solsort berømt for at efterligne melodistumper fra en sang med popgruppen Spice Girls. Og det er flere gange konstateret, at solsorte midt i deres sang kan lyde som en mobiltelefon, der ringer.

Solsorten er med på tidens melodi.

Skrevet af Jan Skriver

Læs mere om Solsorten her.